Basis pedicure behandeling

 ( ongeveer 45 minuten )  

  •  Desinfecteren
  •  Nagels knippen
  •  Nagelomgeving reinigen
  •  Het verwijderen van overtollig eelt 
  •  likdoorn(s) verwijderen
  •  Ingegroeide nagels behandelen 
  •  Alles  mechanisch afwerken 
  •  Incrèmen van de voeten

Overtollig Eelt

 
Wat is eelt?

Eeltvorming  is een natuurlijke reactie van de huid op afwisselende druk. Het is de verhoorning van de opperste laag van de huid, de hoornlaag. Handen en voeten zijn de meest voorkomende plaatsen voor verhoorning.  Aan de voeten hebben we ook een dergelijke beschermlaag,  bijvoorbeeld op de bal van de voet en onder de hiel, de plaatsen waarop wij staan: de drukpunten. Bij veel mensen wordt deze beschermlaag te dik en gaat pijn doen bij het lopen. Dan hebben we te maken met overtollig eelt, vaak in combinatie met likdoorns.

Behandeling
Eelt kan door de pedicure deskundig worden teruggebracht tot de normale dikte door middel van snijden, frezen en drukvrij leggen.

Informatie
Ook kan eelt ontstaan door de druk van de schoen boven op de tenen op teentoppen, met als gevolg: kans op pijnlijke likdoorns. Meestal is dan de schoen de oorzaak, deze is te klein of te nauw. Ook te wijde schoenen kunnen eelt veroorzaken omdat er dan een constante wrijving is tussen de huid en de schoen. Goed passende schoenen zijn dus heel belangrijk om extra eelt vorming aan de tenen te voorkomen. Ook extreme zweetvoeten kunnen een oorzaak zijn.

 


Likdoorn 

Likdoorn(s)

 
Wat is een likdoorn?

Dit is een (meestal pijnlijke)  eelt verdikking  aan de voet. Ze zijn  een dagelijkse kwelling en vaak wordt het lopen hierdoor bemoeilijkt.
Wanneer een kleine plek op de voet onderhevig is aan overmatige druk of wrijving, ontstaat daar een extra hoeveelheid eelt (de huid beschermt zichzelf). Door de druk van buitenaf (schoenen) kan dit eelt zich niet aan de buitenkant ontwikkelen. Hierdoor wordt het eelt naar binnen gedrukt tegen het periost (beenvlies) aan waar zich veel bloedvaten en zenuwen bevinden die deze pijn veroorzaken.

Behandeling

De pedicure kan de likdoorn vakkundig verwijderen. Als dit regelmatig gebeurt  door middel van snijden, frezen en drukvrij leggen, kan de likdoorn op den duur kleiner worden en  zelfs verdwijnen mits de oorzaak wordt opgeheven.

Informatie
Een likdoorn ontstaat door hevige eelt vorming op een klein gebied van de huid. De balans tussen huidvorming en afschilfering is verstoord en door plaatselijke druk gaat de verhoorning niet alleen naar buiten, maar wordt als een hoornpit naar binnen gedrukt. De likdoorn kan voorkomen aan de voetzool (teengewrichten, voorvoet, hak) als ook op de strekzijde van de voet (teengewrichten), alsmede aan de zijkanten van de tenen (bv. wanneer twee tenen door standafwijkingen of knellend schoeisel tegen elkaar gedrukt worden.

 


Kloven

Wat zijn kloven?                 
Dit is een huidaandoening die als gevolg van drukbelasting optreedt. Het komt veel voor dat door een droge huidstructuur en de aanwezigheid van eelt de huid ter plaatse “openbarst”. Hierdoor ontstaan er soms diepe en pijnlijke kloven. Deze kloven lijken op een kartelige snee in de huid. Deze randen zijn hard terwijl de huid in de diepte dun en kwetsbaar is. Ze gaan makkelijk bloeden.


Behandeling
Om deze kloven te genezen, moet de eeltrand in de lengte richting van de kloof worden verwijderd door middel van snijden en frezen. Zo voorkom je dat de kloof verder wordt opengetrokken. Pas dan is genezing van droge kloven goed mogelijk.Bij vochtige kloven is de behandeling erop gericht zoveel mogelijk infecties te bestrijden. Bij kloven door schimmelinfectie in een vergevorderd stadium zal de pedicure u adviseren de huisarts te raadplegen.


Advies
Deze eeltranden en kloven intensief met een goed indringende vette crème in te vetten. De huid wordt dan zachter en de scherpe randen kunnen gemakkelijker worden verwijderd en de huid krijgt de gelegenheid te herstellen.Informatie
Bij misvorming is het mogelijk antidrukmiddelen of orthesen aan te brengen om de afstand tussen de tenen te vergroten, waardoor verweking niet opnieuw kan optreden.  Dit is belangrijk om het herstel van elasticiteit van de huid te bevorderen. Omdat die gevoelig is voor kloofvorming.


Schimmelnagel(s)

Wat is een schimmelnagel?
De schimmelnagel, in de volksmond ook kalknagel genoemd wordt veroorzaakt door een trychofytine-infectie en begint bij de vrije nagelrand. Van daaruit groeit de schimmel in de nagelplaat naar de basis van de nagel. De nagelplaat ziet er dan vaak verkleurd (geelbruine strepen), dof en brokkelig uit. De lengtegroei van de nagel is geremd en het gevolg hiervan is dat de dikte van de nagel toeneemt. De nagel kan zelfs los gaan zitten, terwijl zich onder de nagel een ophoping van nagelsubstantie bevindt.

Behandeling
De behandeling is niet eenvoudig en soms zelfs niet mogelijk. Schimmelnagels worden het beste behandeld met medicijnen. De huisarts stelt vast of het een schimmel is en welke schimmel het is. Hij zal tabletten of een tinctuur adviseren.  De pedicure kan dit proces goed ondersteunen. Zij werkt hygienisch en freest de nagel(s) zo dun mogelijk af,  hierdoor kan de  tinctuur beter zijn werk doen, en maakt de omgeving van de nagel(s) goed schoon. Doordat de schimmelnagel erg traag groeit kan de genezing al snel een jaar duren.


Informatie
De meest voorkomende infectiebronnen zijn het zwembad, de sporthal-douche, en de sauna. Ook een vochtige huid, nauwe schoenen, en wassen met teveel zeep kunnen de infectie stimuleren.
Wanneer u daar op blote voeten rondloopt, komt u bijna onvermijdelijk in contact met schimmelsporen. Als u vervolgens uw voeten onvoldoende afdroogt en bovendien overmatig transpireert, is de kiem voor een schimmelinfectie gelegd. U bent zelf dan weer een bron voor nieuwe infecties. Iemand met schimmelinfectie kan miljoenen sporen verspreiden, die heel lang besmettelijk blijven.


Nagelreparatie

Heeft u een kapotte nagel of schimmelnagel (mycosenagel)? Met Sculpture Clear Gel wordt uw nagel prachtig gerepareerd en ziet deze er weer als nieuw uit. De gel is toepasbaar op schimmelnagels, beschadigde nagels (traumanagels), ingegroeide nagels en tunnelnagels. 
De nagels zijn zeer sterk en hebben een natuurlijke uitstraling. Na het aanbrengen van de gel op een schimmelnagel kunt u gewoon doorgaan met de mycosebehandeling. Omdat de Sculpture Clear Gel transparant is kunt u het resultaat van de mycosebehandeling blijven controleren.
Eventueel kan een gekleurde gel worden toegepast om de schimmel of de beschadiging geheel onzichtbaar te maken.
U zult verrast zijn door het mooie eindresultaat!